En bok, tre generationer – Brorsan är Kung av Jenny Jägerfeld

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld

När jag blundade med vänster öga blev alla färger starkare. Fälten vi for förbi blev gulare, himlen blåare och gräset mer illande grönt.

Så börjar den och direkt var vi fast. Brorsan är kung handlar om Måns 11 år som åker med sin mamma till Malmö på sommarlovet och träffar en ny kompis. Boken står på 9-12-årshyllan och på baksidan står: Augustvinnaren Jenny Jägerfeld har skrivit en stark, rolig och sorglig berättelse om att få vara den man är.
Jag vill inte berätta mer om handlingen, då jag tror det kan förstöra spänningen. Min 10-åriga dotterdotter M och jag läste och vi gillade den precis lika mycket. Parallellet läste M:s mamma. Alla gillade vi, och jag fångade upp vad vi tyckte.

10-åringen:
1. Det är så bra att Måns är så envis med att får vara den man vill vara.
2. Det är så mycket humor.
3. Bra att Nora är med, (Nora är en bikaraktär) för då får man också veta lite om människor som är som hon.
4. Pappan arbetar för klimatet.

10-åringens mamma tyckte:
1. Mycket angeläget ämne.
2. Mycket humor.
3. Känslosam och realistisk.

Och slutligen jag själv:
1. Otroligt viktigt ämne – jag lärde mig mycket! Mina värderingar ändrades inte, dem var jag trygg med även före boken. Men jag lärde mig mycket om viktiga vardagsdetaljer.
2. Berättelsen kändes modern, utan att för den skull vara – i mina ögon – skruvad och fullständigt obegriplig. Alltså, modern och realistisk.
3. Känslosam med mängder av vibrerande nyanser.

TIPS –  Hugg ett barn i lämplig ålder och läs den tillsammans.
TACK –  Jenny Jägerfled för en fin och angelägen upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *