Kroppssjälen fick en recension och jag blev så glad

Kroppssjälen i min bokhylla

Med värme och öppenhet beskriver Beskow det privata, det känsliga och därmed också det allmänmänskliga, Det är nära, sårbart och högst levande och berörande. Ann Beskow tar oss med in kring hennes innersta, in i terapirummet, in i hennes tankar och känslor kring processen att förstå sig själv och sitt liv bättre. Vad var det som hände i barndomen, i det stora huset, och vilka spår har det satt?

En förlösande process vi får följa är när Ann Beskow förstår vad det hon i många år kallat ”Beskowsjukan” egentligen är, när hennes kropp protesterat, reagerat, bråkat och satt sig på tvären just när det varit som mest avgörande och hektiskt i livet. Hon är själv medicinskt utbildad och sökte vård gång på gång för de fysiska symptom hon upplevde. Men varken hon eller läkarna förstod att det handlade om ångest. Och här ligger kärnan i denna starka bok, kroppens uttryck för själens känslor, själens famlande efter trygghet under, eller faktiskt fötterna. I fötterna sitter sorgen. I oron över magens alla funktioner skymtar det smärtsamma som format så mycket av Anns barndom och liv. Kring detta, hur det kunde ske och sedan tystas ner men ändå så starkt påverkat Ann, kretsar mycket av boken.

Genom boken får vi otroligt generöst och nära följa Anns arbete i Kroppsterapi och den viktiga relationen mellan terapeut och klient. I 7 år, när Ann levt ett 10 gånger så långt liv med minnena som begravts går hon regelbundet till lokalen där terapeuten hjälper henne att tänja, känna, öppna, sörja, sparka, skrika, och steg för steg möta dig själv, den lilla flickan hon en gång var och den mogna kvinna hon nu är och har potential och så småningom frihet att våga vara. Beskrivningar av terapins utmanande arbete varvas med glimtar och reflektioner ur Anns liv, både i nutid med växlande oro, bundenhet och insikter och trygghet, och från hennes liv som barn, ung, fembarnsmamma och ledare.

Väven av känslor, minnen, insikter, sår och försvar växer sakta fram över sidorna och själv läser jag i omgångar, måste smälta och måste sen läsa mer. Jag känner igen, förfasas, känner ilningar och illamående, känner empati och avstånd. Jag kan varmt rekommendera denna bok för varje modig människa som är nyfiken på livet, på mänskliga känslor och hur de påverkar våra liv och kroppar.

Sara Källgarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *