Blåvitt och Lina Ekdahl

I början av april 2008 satt J och jag och drack vårt kaffe här. Det var på toppen Rigi Kulm i Schweiz och det var den mest blåvita bilden jag kunde hitta i mitt galleri. Det var bedövande vackert där men luften tunn och svår att andas.

Det har gått nio år sedan dess och häromdagen tänkte jag på blåvitt. På hur allsvenskan drog igång och 32.ooo människor samlades på Ullevi, de flesta för att heja på Blåvitt när de öppnade säsongen genom att möta Malmö FF. Men jag tänkte också på Konsums blåvita sortiment. God kvalité, förutsägbart, prisvärt, lite tråkigt.

Egentligen stämmer inte mina blåvita vibbar med min upplevelse av Lina Ekdahls dikter. De är inte tråkiga och inte förutsägbara, nej tvärtom. Kanske var det just så hon tänkte: TVÄRTOM. Hur som helst kommer det ett par smakprov här, Lina Ekdahl:

Vi har fyra
fyra årstider
fyra sädesslag
fyra väderstreck
fyra element
fyra fingrar på varje hand
det skall ingen komma och ta ifrån oss

eller

Årets bild

Bra ljus
fantastiskt ljus
förmåga att fånga ögonblicket
att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt

efter prisutdelningen
blir det smörgåstårta i entréhallen
rökarna ber vi röka på terrassen

den traumatiserade kvinnan
och pojken utan armar
tackar för visat intresse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *