Var ska vägen gå

Digerberget och Orsasjön

Digerberget och Orsasjön

POLITIK är en balansakt mellan hjärna och hjärta. Kastats tjugo år bakåt i tiden. Då jag nyss tillträtt som kommunstyrelsens ordförande i Orsa var en av de hetaste frågorna VÄGEN. Hur skulle väg 45 dras genom de sista byarna mot Orsa, utefter Orsasjöns strand? Dåvarande Vägverket kom med många förslag, Länsstyrelsen engagerade sig. Allt förorsakade storm. Politiska partier såg sin chans att profilera sig, by- och vägföreningar samlades, människor ringde och erbjöd mig att åka bil med dem genom kulturlandskapet så att de kunde förklara vad som skulle bli bäst. Det blev en öppen spricka mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna som satt i majoritet, näringen ropade, bönder klagade, andra tyckte det var ok och dessutom bråttom och jag initierade ett projekt för att skolbarn skulle vara med och tycka. Jag gillade utmaningen och försökte hitta bästa gemensamma nämnaren. Men jag svettades om nätterna.

Vägen vi talar om är smal och farlig. Många kör rejält i diket, särskilt på vintern. Det är vidunderligt vackert, se bilden ovan.  Den vidsträckta vyn över Orsasjön skapar kaos när förbipasserande bara måste stanna och ta ett foto. Det var extremt utmanande. Hur kan man väga barndomshemmet, månghundraårigt kulturlandskap,  lisa för nutidens stressade själar mot näringen som skapar jobb och pengar och trafiksäkerhet som räddar liv. Minnen mot nytt. Syre mot pengar. Hur gör man? Jag gjorde så gott jag kunde i den roll jag då hade. Det blev ingen väg, inte då. Vägverket prioriterade andra projekt; är man tillräckligt osams blir det inga nya vägar. Många beklagade, andra drog en lättnadens suck.

Nu är det dags igen ser jag på nätet. Vägverket har blivit Trafikverket och nya alternativ ligger på bordet. Vet inte om de är nya eller samma som då.  Utanför kommunhuset står kommunstyrelsens ordförande och försöker hålla balansen. Förra gången, då för tjugo år sedan, minns jag honom som betydligt ettrigare. Då var han tjugo år yngre och i opposition.
Det är konstigt med kommunpolitiken ibland. Uppfattningarna om stora investeringar som vägar, badhus och eventarenor tenderar att pendla mellan de politiska partierna över tid. En förskjutning av åsiktsaxeln som egentligen inte har med partiernas värderingar att göra. Snarare beror det på om man är i majoritet eller opposition.

Jag hoppas fortfarande att det blir en ny och säkrare vägsträckning mellan Orsa och Mora. Jag har själv åkt den vägen på ishala vägar med snön vräkande mot vindrutan browse around this web-site. Idag är det en farlig väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *