Liv till varje pris, en särskild läsupplevelse

Liv till varje pris
Jag har skrivit om detta förut, men jag gör det igen. Av princip läser jag aldrig böcker som innehåller 500 sidor. Det tar för lång tid har jag tyckt. Men plötsligt är jag inne på min tredje tjocka berättelse om Kristina Sandbergs Maj. Liv till varje pris, heter den. Jag kan inte släppa den. Det känns som att vara inbjuden till Maj och hennes liv. Tillsammans med henne arbetar vi oss igenom hennes  30 -tal, 40-tal och -50-talet.
Det finns så mycket igenkänning och en massa förståelse. Var det så här mamma tänkte? Var det så här när mina äldsta syskon var små? Var det detta som präglade också min barndom?

Husmödrarnas alla vedermödor. Slitas mellan att jobba hårt från morgon och kväll och samtidigt kämpa mot oron att inte räcka till. Vara till för andra – hela tiden. De moderna idéerna som dök upp för att underlätta hushållsarbetet. Hushållsassistenten, dammsugaren,amerikaniseringen. Och kläderna! Silkesstrumporna, korsetterna, pumpsen. Stort intresse för det moderna och den eviga frågan vad som passar sig och inte.

De lugnande tabletterna på husmödrarnas nattduksbord och frågan de knappt vågade prata om, hur ska jag förhålla mig till min man när jag inte vill och orkar ge honom det han vill ha och har rätt till.

För mig framstår Maj som en ganska trist person som bara städar. Men ofta hör jag mig själv säga: Stackars Maj.
Vad ska hon egentligen hitta på om hon inte ska städa? Och så lite hon vet ibland. Som när hon måste operera bort sin livmoder och försiktigt undrar …”foster bor i livmodern, men vad gör den när inga barn är där?”
Tack Kristina Sandberg för berättelsen om Maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *