Varför ska det ta så förbannat lååååång tid?

Ur led är tiden
En av mina mappar heter Jag vill inte leva i ett land som … I den sparar jag tankar om sådant som jag tycker snuddar vid galenskap. Sådant som är totalt fel. Sådant som bara inte skulle få förekomma. Alltid är det inbäddat i en stor förundran över att vårt land som har mycket resurser inte kan bättre. För resurser har vi jämförelsevis gott om. Vi har kunskaper, vi har massor av människor som vill varandra väl och vi har gemensamma pengar. Och ändå blir allt så knäppt ibland, ganska ofta till och med.

Beror det på att vi gjort vårt samhälle så komplicerat att vi alla tenderar att gå vilse? Eller är det för att pengar och självhävdelse är det som alltid tillåts styra ord och handlingar? Eller för att lusten att anmäla och sätta dit varandra blivit så stor att alla är rädda för att göra fel. Så rädda att medmänsklighet, sunt förnuft och det allmännas bästa gladeligen får stryka på foten.

Här kommer två exempel från vardagen. Häromdagen möts jag av en löpsedel. Våren hotad, flera grader kallare. Vad är detta? Det är januari och en mild och regnig vinter där jag bor. Vilken vår, vadå hotad? Vi har fyra årstider. I landet beror det på var du bor och inget år är det andra likt. Ibland är det kallare, ibland varmare, ibland soligare, ibland regnigare. Jag vill på intet sätt förringa behovet av klimatfrågorna. Det är inte det jag talar om. Men jag upprörs över det ordval vi ständigt möts av när vi pratar vardagsväder. Hot, drabba, kaos, kris, katastrof. Vilka referensramar får våra barn när normala förhållanden ständigt katastrofieras?

Exempel två. En ung man från Syrien talar i radion. Han har varit i Sverige i tre månader, talar en mycket bra svenska. Han är läkare och har arbetat som urolog i sitt hemland. Vi har brist på urologer berättar programledaren. Nu är han frustrerad för nu ska han vänta innan han får arbeta som läkare. Det beräknas ta lång tid, kanske flera år. Läkaren vill arbeta. Han vill bidra och han vill inte gå runt och tappa sin kunskap och erfarenhet. Jag förstår att det är noga. Medicinkunskaper ska veriferas och språket är viktigt. Men varför ska det ta så förbannat lååååång tid?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *