Cementträdgården

Nu har jag läst den bästa bok jag någonsin läst – igen!

Ian McEwan, Cementträdgården

Ian McEwan, Cementträdgården

Det händer rätt så ofta nu att jag aldrig läst något så bra … ska nog sluta säga så. Böcker är bra på så olika sätt och talar till oss med olika språk och i olika tonlägen beroende på var vi själva befinner oss i livet.
Häromdagen bestämde jag mig för att träna upp min läshastighet. Jag ger mig själv ett pensum per dag – på blygsamma 50-60 sidor – och så försöker jag överträffa mig själv och läsa mitt pensum och ändå mer. Det har funkat utmärkt, i alla fall i tre dagar.
Min läshastighet ska jag nog ägna ett eget inlägg åt någon gång. Mitt förhållande till böcker och egen läsning har skiftat över tid och det är spännande att tänka på hur och varför.

Tillbaka till Cementträdgården. Varför var den så bra? Det kan man säkert tycka olika om. Häromdagen funderade jag på varför människor pratar så lite om döden, jag tänker ju på döden varje dag? Kanske får många sitt lystmäte i deckare, men jag gillar inte deckare något vidare. Jag vill inte bearbeta mina dödstankar på det sättet. Men i Cementträdgården är döden närvarande hela, hela tiden fast det inte är en deckare.  Det sättet gillar jag, men jag misstänker att en del läsare inte kommer göra det.
Cementträdgården är psykologisk, symbolisk, sparsmakad, spännande, späckad med sextankar och – handlingar. Det är en bok för vuxna om barn, en berättelse sedd med ett barns ögon. Dessutom är den tunn och har tillräckligt stor text för att jag ska kunna läsa den. Och hela tiden hade jag tanken att den här berättelsen skulle jag vilja se på film.
Ian McEwan är en spännande författare tänker jag och känner igen den känslan från när jag för många år sedan läste boken ”Lördag” av samma författare.

Har du läst Cementträdgården och vad tyckte du?

2 svar till “Cementträdgården”

  1. Gittan Aronson skriver:

    Mycket bra bok!! Allt av den författaren är bra. Läs gärna Svarta hundar också!!

  2. Ann Beskow skriver:

    Tack Gittan för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *