Olika vanor i olika länder

Nyrenoverade Stadsbiblioteket i Göteborg

Nyrenoverade Stadsbiblioteket i Göteborg

Nyrenoverade stadsbiblioteket i Göteborg – ett palats för ord. Ord att läsa, ord att dela. Ord och tankar.

Här kan man sitta tyst och stilla en hel dag och bara läsa. Man kan inspireras, man kan lära nytt.

Alla kan göra det. Alla är välkomna. Hoppas alla hittar dit.

Vid entrén finns det ett bokinkast, där man kan lämna sina lånade böcker om biblioteket skulle vara stängt just när man går förbi. Jag hörde ett samtal om just det brevinkastet. Det sas att Räddningstjänsten lagt ner mycket tid på att ”säkra det”. För det är viktigt att ingen kan kasta in en bomb i inkastet. Eller en varm korv med bröd, senap, ketchup och bostongurka …

Då kom jag att tänka på mina dagar i Japan denna vår. Där i en av världens största städer såg jag ett enda kolapapper på gatan en enda gång. Rent och snyggt överallt, fast japanerna är så många. Jag kan inte låta bli att jämföra länder och länder, folk och folk. När jag gör det känns det skräpigt och buffligt här hemma.

Rena gator i Tokyo

Rena gator i Tokyo

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *