En farsas monolog

Nöjesfält
Det var mitt i sommaren. På ett nöjesfält mötte jag en stolt pappa med sin två veckor gamla dotter,  lagd i en gipsskena eftersom hon föddes med höftledsluxation.

”Lilla gryn, det är juste när du suger på min näsa. Men djävligt blött. Hur kan du tro att det ska komma något att äta från min kran? Det är jag som är farsa. Inte morsa, henne kan du tutta på bäst du vill. Rätt tröja har jag på mig: STOR, STOLT OCH KÅT står det på den. Och sån är jag. 130 kilo farsa med sjukt snygga tatueringar på båda armarna, det är lika bra du lär dig direkt hur en farsa ska se ut.

Du ryms i min handflata, men varför vrålar du hela tiden?  Den krångliga skenan, hade inte den varit, hade du inte skrikit. Då hade du skrattat när jag lyfter dig i luften. Varför skulle just du få sån där höftflux? Aldrig någonsin har jag hört talas om sån skit och så skulle just du, min lilla prinsessa få det. Fast om åtta veckor är det bra. Det sa dom, det lovade dom. Stämmer inte det ska jag snacka med dom, ställa dom till svars. Folk bara ljuger. Ingen tar ansvar. Det är ju jobbigt med den där skenan, fattar du? Av och på hela tiden. Men du kan lita på farsan, jag ska fixa det.

Röksugen är jag NU. Nu, nu, nu vill jag ha en cigg. Jag stoppar den bakom örat medan jag fixar ditt käk. Jag är stans bästa käkfixare. Upp med flaskan, i med 30 gram vatten från den heta termosen och 20 från den kalla. Som en dubbel sup. En skopa pulver, lika bra att ta två så håller du kanske tyst längre. Nä, jag tar en. Färdigt. Jag lägger dig i vagnen medan jag skakar om skiten och tänder ciggen. Tar några bloss, trampar sönder halva och sen får du käk. Fixat.

Flaskan är tom och jag lägger tillbaka dig. Du är tyst. Tre veckor gammal och tyst. Juste. Du har det bra du. För du vet vad en farsa är. 130 kg. farsa som bär dig i handflatan och fixar ditt käk. Du är dödstyst, nej nu skriker du igen, mitt lilla kräk.  Nej, nej, nej, nu är det morsans tur. Hon ska väl också göra något? För nu vill jag härifrån. Stor, stolt och kåt sa jag ju, att jag är.”

2 svar till “En farsas monolog”

  1. Sara skriver:

    Frejdigt!

  2. Ann Beskow skriver:

    Svar till Sara: 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *