Gästbloggare Brita Holvid Fastlund

 

Möte II

Möte II

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Kanske är det sant. Som konstnär är bilden min kärlek och mitt kall. Men i mitt skapande har också orden stor betydelse. Orden är inspiration och sätter min fantasi i rörelse. Orden är ju som färgerna på min palett. Båda dessa kombinerade av känsliga öron eller ögon kan ge fantastiska upplevelser. Jag lyssnar alltid på cd böcker när jag målar. Orden i berättelserna som jag lyssnar till omvandlas i mitt huvud till bilder, och så är processen igång.

Jag deltar ofta i utställningar och tar gärna emot i min ateljé. När jag får besök uppstår alltid samtal. Vi möts kring målningarna och vi börjar tala med varandra.  Orden som gett mig mina bilder, ger betraktaren möjlighet att i mötet starta nya berättelser, tala om erfarenheter, minnen och känslor. Jag har upplevt så många fantastiska möten med människor som gett mig så mycket i form av glädje och bekräftelse. De har berikat mig och gett mig vänner för livet.Det har skett en slags korsbefruktning mellan orden och bilden.

Konsten är en katalysator. Den sätter igång ett behov av att uttrycka åsikter och känslor och därför är konsten ett sätt att skapa möten mellan människor. Vi behöver mötas, tala med varandra och lära känna varandra. Idag, då klyftor och motsättningar av alla slag ökar, är det kanske viktigare än någonsin att vi skapar möten för att öka förståelse och tolerans. Jag tror att varje människa är begåvad med ett visst mått av nyfikenhet. Nyfikenhet på konsten och därmed människan bakom verket. Själv är jag omåttligt nyfiken på andra människor från när och fjärran, på andra kulturer likaväl som på vår egen.

Bilden kan vara upptakten till mötet och orden ger oss möjlighet att utforska varandra och i det personliga mötet har vi möjlighet att uttrycka oss så tydligt, genom att tonfallet och satsmelodin visar känslor och avslöjar tankar. Vi kommer varandra närmare, och det behöver vi.
Brita Holvid Fastlund

 

2 svar till “Gästbloggare Brita Holvid Fastlund”

  1. Åhh så bra skrivet. Du ska ju fortsätta och blogga 🙂

  2. Ann Britt Rapp skriver:

    Kan bara instämma med ovanstående

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *