Gästbloggare SARA KÄLLGARN

Foto: Sara Källgarn

När Ann frågade om jag ville gästblogga här började orden klä tankarna: ”Gästbloggare”, ett spännande uppdrag som påminner om att gästa någons liv, kliva in i ett sammanhang som tillhör någon annan, en värld man anat, hört berättelser om och har föreställningar om. Så jag tar den utsträckta handen, kliver in och tänker- Hur kommer jag att tas emot, kommer ni att förstå mig, har jag förstått premisserna rätt?

Ann skriver ofta om ord, om människor, möten av många slag och hennes ord väcker mina tankar och det är spännande att få lägga några av mina ord här, för dig och kanske andra att läsa. 

Jag ser likheter med mötena i mitt dagliga arbete med människor som klivit in i mitt sammanhang. De undrar också om de verkligen är välkomna, om de verkligen vill och kan stanna.

Jag arbetar med män och kvinnor som inte längre hör bekanta ord kring sig. Makar som inte längre kan förklara omvärlden för sin familj. Ingenjörer som inte längre kan läsa skyltar, lärare som inte längre kan hålla lektion, orden de möter är obegripliga, orden de vill använda är obrukbara. Jag arbetar med Etableringen för flyktingar på arbetsförmedlingen. Ett arbete där orden är otroligt viktiga. 

I mitt rum hörs orden ofta två gånger, många samtal sker nämligen med tolk. Jag hör mina egna ord förvandlade på språk jag inte behärskar. Jag hör min medmänniskas ord förvandlade på mitt eget språk. I rummet där vi möts säger jag på stapplande arabiska ” alam wa sahlam!”, Välkommen! och vill därmed bjuda in till samtal på lika villkor – jag vill lära om din värld och hoppas att du vill lära om min, så att den blir vår. Så kan orden bli broar, en utsträckt hand, från mitt vardagsrum till ditt, för vi behöver inte öppna hela vårt hem, bara vår tankevärld, här i Anns blogg, i mitt jobb, i livet- alam wa sahlam!

En av Saras älskade katter

 

6 svar till “Gästbloggare SARA KÄLLGARN”

 1. Christina skriver:

  Så fint och tankeväckande skrivit.

 2. Nanna skriver:

  Så fint med gästbloggare… och vilken spännande gäst. Vackert skrivet och det väcker tankar hos mig… jag kan känna igen mig i ditt på så vis att jag jobbat inom migrationsverket och precis som du arbetade med kommunikationen via tolkar.. jag tänkte ofta på hur lika vi är trots så olika bakgrund.Och samtidigt tanken på hur viktig tolken är för att orden verkligen ska komma fram rätt, att inget viktigt får falla emellan.

 3. Tord skriver:

  Fint skrivet Sara!
  Fast jag hade inte väntat mig något annat, du är en så klok och varm person.

 4. Sara skriver:

  Tack för alla era uppskattande ord!

 5. Gunilla skriver:

  Tankeväckande, fint skrivet Sara!

 6. Carro skriver:

  Tack Sara för att du med dina ord så insiktsfullt berättar om språkets dynamik i din, min och våra medmänniskors vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *