Ett misstag på operationsbordet och ägg och sill på Saltholmens klippor

I två hela dagar gick jag runt på årets bokmässa rustad med bekväma kläder och skor och nyttigt mellanmål i ryggsäcken. Det första som hände när jag klev innanför dörrarna var en vänlig kvinna. ”Är du intresserad av vintips? Du kan få ett nytt tips på mejlen varje vecka?” ”Nej tack” sa jag, ”jag har inte druckit en droppe vin de senaste 34 åren”. Hon sa inget mer och jag tänkte att hade jag inte slutat dricka alkohol då för trettiofyra år sedan, skulle jag inte vara den människa jag är idag. Tack för den klokhet jag och min man Johan besatt den gången! Men detta innebär inte att jag missunnar andra vin, öl, drinkar och annat gott.

Många uttalanden, ord och uttryck surrar i huvudet efter en mässdag. T.ex. detta: ”Så bra att jag får skriva collage så jag slipper rita bokstäver.” Den gången handlade det om hur man på olika sätt och med hjälp av olika sinnen kan vägleda och locka barnen fram till läskunnighet och läsförståelse. Det är en av de allra viktigaste grundstenarna i en demokrati: ATT LÄRA BARNEN LÄSA!

Det är inte bara åldern som gör det, även om det förstärks med åren. Jag började nog redan för mycket länge sedan, närmare bestämt i samband med att jag på grund av ett misstag på ett operationsbord höll på att dö. Men klarade mig. Efter den upplevelsen lärde jag mig att ta mig tid att se och njuta av de små lyckliga ögonblicken som passerar i livet. Mina guldkorn.

Bilden nedan visar gårdagens guldkorn.  Ägg och sill på klipporna i Saltholmen vid havet.

2 svar till “Ett misstag på operationsbordet och ägg och sill på Saltholmens klippor”

  1. Mattias Wirf skriver:

    Det är viktigt att locka till läsning tror jag. Jag läser ”Kalle och chokladfabriken” för Mathilde nu, en av mina favoriter när jag var liten. Hon tycker det är väldigt spännande och blev lyckligt uppspelt när fattige, svältande Kalle hittade sin gyllene biljett. Snart kommer vi till att läsa om fabriken, så hon får veta vilka de små mystiska människorna som jobbar där inne är. Men Kalles farfar heter Johan, lite förvirrande för henne kanske 😉

  2. Ann Beskow skriver:

    Hej Mattias, så roligt att höra! kalle och chokladfabriken fastnade jag aldrig för. Men jag minns verkligen hur otroligt roligt det var att läsa böcker för Sara och hennes syskon. Tänk en sådan rikedom böckerna är! och så sorgligt att en del barn aldrig får höra en saga …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *