Inflammation, babykläder och ettöringen som försvann

Foto: Johan Berlekom

Bilden ovan har inget med texten att göra. Jo, förresten, det finns alltid en bro mellan nu och tiden som var.

När jag var bortrest i februari gjorde någon inbrott i vår källare. J var där och röjde det värsta men sedan dess har vi inte orkat gå ner och titta på stöket. Vi brukar ha ordning i och utanpå alla lådor, nu var allt kastat huller om buller. Man tappar lusten och drar sig hellre undan.

Men i söndags var det dags. Jag samlade kraft, gick ner i vårt sargade förråd med grova skor, stor ficklampa och handskar. Inte kul att hitta vår 26-årige sons babykläder på golvet tillsammans med pappas gamla dagböcker, pappa som föddes 1901.

Men lite spännande blev det också. På golvet inträngd bland några lårar hittade jag en nedtecknad, dramatisk, känslosam dröm som jag själv tecknat ner 1971. Hade ingen aning om att jag någonsin drömt så … men den inspirerade mig genast till en scen i min nästa bok.

Bland bråten och hopskrynklat låg också ett röntgenbesked från 1944. Det gällde pappa och talade om att hans acromio-cvlavicularled (leden mellan bröstbenet och nyckelbenet) var så kraftigt inflammerad att han borde avstå från kalla bad i tre veckor. Jag hittade också ett litet tidningsurklipp från 1971 som berättade följande:

”Det blir svårare att undervisa i matematik när ettöringen försvinner nästa år. Myntreformen, som innebär att femöringen blir vårt minsta mynt, skapar också en komplicerad vardagsmatematik, konstaterar skolinspektör Östen Persson, Malmö, i Lärartidningen. Han påpekar att ettöringen varit skolmatematikens trogne följeslagare i nästan 100 år. Den har gjort ovärderlig nytta då det gällt att åskådliggöra hur man lånar vid tiotalsövergång.

– Hela vårt positionssystem har kunnat åskådliggöras med hjälp av ettöringen, tioöringen och enkronan. Hr. Persson medger att man i stället kan använda enkronan, tio- och hundrakronorssedlar. Men, säger han, papperets förvandling i klingande mynt gör tankeprocessen mödosammare vid tiotalsövergång.”

Oj, var det med ettöringens försvinnande problemen i skolan började? Det har ju alldeles kommit bort i debatten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *