Puck ger lust.

Om man knappt har lärt sig läsa ännu är orden viktiga. En liten pojke som ännu inte knäckt läskoden kunde ändå läsa ordet PUCK. De svåra orden ÅKA SKRIDSKOR gick också bra. Den här killen älskade att spela hockey.

Även om det inte finns statistik på det säger en lärare jag känner att det är oändligt många fler sjuåringar som kan läsa HAMMBURGARE MED POMMES FRITES än de som fixar ordet STRÖMMINGSLÅDA.

Lust gynnar lärande. Det som väcker mitt intresse, det som lockar min fantasi och det jag tycker är gott vill jag komma ihåg. När det är dags att lära sig läsa vill det till att man har turen att få en lärare som tycker om att lära känna barnen, som brinner för att väcka lust för ord och sammanhang och som inte går i väggen. Man ska också ha turen att få en lärare som behärskar goda metoder för läsinlärning. Under många år – i nutid – kunde blivande åk 1-3-lärare på lärarhögskolan i Sverige välja bort just läsinlärning. Hur kan det vara möjligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *