Andras texter banar väg till den egna skrivlusten

Att bearbeta andras texter har stimulerat mitt eget skrivande. Ofta är det svårt att plocka fram disciplin när det gäller eget skrivande. Det är alltför lätt att fastna i att bara skriva när lusten infinner sig. Men har jag åtagit mig en arbetsuppgift är det något helt annat. Då har jag lovat att det ska bli färdigt inom en viss tid och jag tvingas antingen jag vill eller inte att dag efter dag sätta mig och väga orden och meningarna på guldvåg. Då lever jag bland uttryck och stämningar. Det sätter fart på den egna skrivlusten!

Att textbearbeta har för mig inneburit samarbeta med Jan Blomström. http://www.janblomstrom.se/hem/ Den senaste boken heter Älskade assistent. Så här tänker jag kring den boken:

Långt innan boken Älskade assistent skrevs funderade jag ofta på jobbet personlig assistent. Jag tänkte att det är ett oerhört ansvarsfullt och fint arbete. Att få förtroendet att kliva rakt in i andra människors hem och liv för att vara ett stöd, ett lagom stort stöd. Samtidigt tyckte jag det var konstigt att det ofta inte krävdes någon utbildning, att det var svårt att avancera och framförallt att det så sällan talades om assistentyrket. Det finns ju hur mycket som helst att dra fram i ljuset. Hur tydliggör man sin roll? Hur gör man för att inte bli för privat? Hur gör man med brukarens allra intimaste frågor?  Hur utvecklas och växer man som personlig assistent?

Allt det där har jag undrat i väldigt många år. Nu finns boken Älskade assistent!  Genom att arbeta med textbearbetning av den boken fick jag svar på många av mina frågor samtidigt som nya tankar satte fart. Jag njöt hela tiden under arbetets gång.

I sitt förord skriver Jan Blomström att många frågor inom assistansverksamheten känns förbjudna att prata om. Men pratar man inte om det förminskas både individerna som tar del av insatserna och de som utför assistansen. Läs boken! Den är intressant på många olika sätt. Man måste verkligen inte vara brukare eller assistent för att ha glädje av den. Jag har kommit på mig själv att numera kika lite extra på hur en brukare och dennes assistent förhåller sig till varandra när de är ute och fikar. Det väcker genast nästa fråga. Hur förhåller jag mig själv, jag som sitter vid bordet bredvid med min kaffekopp?

Älskade assistent finns att köpa:

INB  http://www.arbetslivsbocker.se/alskade-assistent-inb/6972-0

LJUDB   http://www.arbetslivsbocker.se/alskade-assistent-ljudbok/6973-0

Läs mer om textberabetning: http://www.annbeskow.se/bok/talangfabriken/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *