Det vimlar av välgörenhetsgalor

Det vimlar av välgörenhetsgalor nu. Vackra artister med glada ansikten ställer upp för mat, kärlek och medicin till världens alla barn, ivriga telefonister ringer och vill ha pengar till forskning i lungor, cancer, hjärtan och annat viktigt, vackra frimärken dimper ned i brevlådan och jag borde skicka in pengar för att jag fått dem. Människor i Sverige bidrar gärna. Väldigt många tycker om att bidra med en liten skärva av sitt överflöd till något som känns gott och bra för andra. Vi vill vara snälla och givmilda. Snart kanske vi också får dra av på skatten om vi betalar riktigt mycket pengar till välgörande ändamål. Det har regeringen föreslagit. Samma regering som tycker att vi ska betala så lite skatt som möjligt.

Jag tycker annorlunda. Visst kan vi bidra med vår tid, vårt engagamang och även pengar till något vi gärna vill stödja, men jag tycker väldigt illa om när sådant som borde vara självklart ska vara helt beroende av givmildheten hos dem som har pengar över. Exempel på självklarheter är att Sverige ska bidra ekonomiskt till hungrande barn i världen och vi ska satsa på medicinsk forkning, alldeles särskilt på sjukdomar som är vanliga och livshotande. En annan självklarhet är att alla barn i Sverige som behöver glasögon ska få det. Att man ska kunna känna trygghet även om man blir sjuk är en annan självklarhet. Sjukdom ska inte behöva vara detsamma som att vara fattig.

Jag hör till dem som tycker att målet i politiken inte är att betala så litet skatt som möjligt. Det viktiga är att vi tar ett gemensamt ansvar för gemensamma intressen. Till det behövs skattepengar.

2 svar till “Det vimlar av välgörenhetsgalor”

  1. Brita Holvid Fastlund skriver:

    Kan som vanligt bara hålla med dig!!

  2. Christel skriver:

    Hittade hit via din dotters fina blogg. Så mycket klokt i det du skriver, och inte minst i detta inlägg håller jag med till fullo. Regeringens förslag om skatteavdrag för välgörenhet osar illa. Låt oss istället återgå till en högre beskattning för dem som tjänar mest. Alla tjänar på ett jämlikare samhälle. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *