Undrar om det var han?

Plötsligt satt han bredvid mig i flygplanet. Jag såg honom redan i incheckningskön, men trodde inte det var sant. Nu hade vi alltså fått platserna bredvid varandra. Jag blev torr i halsen och lät fingrarna trumma lite på mitt manus. Det låg i en färglad Gudrun Sjödénpåse och jag hade tagit ut det ur bagaget, för att kunna jobba igenom kommateringen en sista gång under resan.

Men ärligt talat, vad skulle han kunna göra? Vad skulle jag kunna säga och vad skulle han kunna svara? Skulle jag kunna fråga: ”Vill du läsa mitt manus?” Ingen bra idé. Skulle jag kunna säga: ”Kan inte du se till så att något djävla förlag inser att de borde ge ut just min bok?” Knappast. Så vad skulle han kunna bidra med, om det nu överhuvudtaget var han?

Den det var, eller kanske inte var, var Magnus Utvik. Det är han som sitter i TV varje vecka och recenserar böcker och har själv skrivit tio stycken. Jag började bygga en strategi, medan jag sneglade på mannen bredvid mig. Han hade slutna ögon och hörlurar i öronen och såg inte pratsugen ut.

Först väntar jag tills vi blir erbjudna något att dricka. Hans röst kommer avslöja om det är han eller inte. Han har en speciell röst. Då kanske vi kan växla några ord. Jag kan ta upp manuset och börja jobba med det. Kanske det blir upphov till en intresserad fråga från hans sida. Till slut skulle jag kunna fråga, om han kan ge mig ett råd. Hur ska jag göra för att komma vidare? Medan jag smidde mina planer, bankade mitt hjärta i flera tusen slag i minuten.

Flygvärdinnan kom. Han viskade fram sin beställning. Jag jobbade med manuset, han lyssnade på musik med stängda ögon eller kanske sov. Hela resan gjorde han så och signalerade med all önskad tydlighet att han inte ville prata med en enda människa. Ganska begripligt. Ibland vill inte människor som jobbar med TV, prata med alla människor som tycker att de är deras kompisar, bara för att de känns igen.

Mitt hjärta lugnade ned sig. Vi landade. Jag vet fortfarande inte om det var Magnus Utvik. Men jag smider egna planer på hur jag ska komma vidare med min bok. Undrar om det var han?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *