Ost, kronärtskocka och körsbär

Stilleben

 

”Jag vet verkligen inte varför jag tycker så otroligt mycket om det” sa J. och visade mig ett stilleben. Stilleben med betoning på I, trodde jag det hette när jag var liten och tyckte det var ett mycket lustigt ord. J. visade mig Stilleben med ost, kronärtskocka och körsbär av den holländska konstnären Clara Peteers som levde på 1600-talet.

Jag började fundera på varför jag också tycker mycket om den målningen. Det har med exaktheten att göra. Det är verkligen inte lätt att måla en ost eller ett körsbär, så att det ser så otroligt verklighetstroget ut. Det kunde Clara Peeters på 1600-talet och dessutom målade hon så att det såg så gott ut! Men det som allra mest lockar min fantasi är just detta att osten, bären, fisken, glasen och faten såg ut ungefär likadant då som nu. Människorna pratade med varandra på ett annat sätt, tankarna och erfarenheterna var annorlunda, farorna var inte samma som nu och inte glädjeämnena heller, men matbordet är så igenkännbart. Det skulle kunna vara just den osten, jag sätter på bordet i påsk. Är det inte svindlande?

Kommentarer inaktiverade.