Demokrati och teknisk utveckling

”ATT KUNNA LÄSA MYHETERNA DIGITALT SKULLE GÖRA DET ÄNNU ENKLARE ATT HÅLLA KOLL PÅ VAD SOM ÄR PÅ GÅNG I STOCKHOLM … Nu lanserar vi hela tidningen i våra digitala kanaler.” Så stod det i en helsidesannons i Dagens Nyheter som jag köpte i kiosken i Sala, när jag väntade på tåget. Dagens tidning kostade tjugo kronor.

Tjugo kronor för att sprida händelser i samhället av allmänt intresse, viktiga händelser i Sverige och världen – 20 kronor per dag för att delta i det demokratiska projekt som hela livet är eller i all fall bör vara. 100 kronor för fem lösnummer av DN! Det finns många som tycker att det är alldels för mycket pengar. Det finns många i vårt land, som inte ens har ett val om de ska köpa DN eller inte. Pengarna finns inte.

Jag tänker vidare på en totalt digitaliserad upplaga. Praktiskt för många, men krångligt för andra och fullkomligt ouppnåligt för ganska många. Den som inte har en dator eller aldrig lärt sig hur den fungerar, gläder sig inte åt den totalt digitaliserade upplagan samtidigt som lösnumret förmodligen stiger från 20 till 30 kronor.  Självklart ska vi vara med i den tekniska utvecklingen, men vi får aldrig glömma dem som står bredvid och tittar på. Det är ett hot mot demokratin om vi utgår från att alla finns med på de snabba tågen. Ännu värre är det om vi ser hur ojämlikheten ökar, när det gäller offentliga och privata tjänster som berör oss alla, men inte har någon ambition att ta någon hänsyn till det.

Kommentarer inaktiverade.