Passion och medkänsla

Vägen framåt

”Passion och medkänsla”, svarar Jan Eliasson på frågan vilka egenskaper som är viktiga hos en diplomat. Jan Eliasson är göteborgaren som erbjudits ett toppjobb i FN. Passion och medkänsla är egenskaper som han  uppskattar inte bara hos diplomater utan hos alla människor. Han fortsätter: ”Utan passion händer ingenting i livet, utan medkänsla händer fel saker.”

Jag håller med och jag tycker det gäller hela livet, men inte minst i politiken. För mig är det viktigt att det finns både hjärta, hjärna och intuition i politiken. Om inte, blir samhället lite kallare, lite känslolösare och tar ett steg mot omänsklighet. Jag ser tendenser åt det hållet i vårt land och det gör mig bedrövad. Det svenska välfärdshandslaget – det som säger att vi hjälper varandra i livets olika skeden – det handslaget har blivit svagare de senaste åren. Den ”svenska modellen” byggdes av socialdemokrater. Nu har den luckrats upp i kanterna efter åren med moderat styre. Skillnaden kom smygande först. Nu märks det mer och mer.

Jan Eliasson (s) verkar vara en man som har tillgång till sitt hjärta, sin hjärna och sin intuition. Då blir det passion och det blir medkänsla – det behöver FN och världen!

Kommentarer inaktiverade.