Jag blir förvånad över att de blir förvånade

Jag minns hösten 2006. Socialdemokraterna regerade då, men valarbetet var i full gång. Det var det valet, som ledde till att moderaterna tog över regeringemakten. Som s-valarbetare försökte jag förklara hur moderaterna ville försvaga facket och urholka a-kassa. Vissa fack – de där arbetslösheten var hög – skulle få kraftigt förhöjda avgifter. ”Begriper ni inte”, försökte jag, ”förstår ni inte att M vill att färre ska gå med i facket, att facket ska få mindre att säga till om på arbetsplatserna och färre ska gå på a-kassa?”

Men moderaterna fick många röster i valet, bildade regering och höll sitt löfte. 2007 ändrades fackavgifterna och reglerna för a-kassan. Idag är det endast en tredjedel av alla arbetslösa som får pengar från a-kassan, den försäkring som skulle vara det ekonomiska stödet under perioder i livet utan jobb. Resten är hänvisade till försörjningsstöd eller lån från familj och vänner.

Många undrar ”men hur kunde det bli så”, medan Reinfeldt lägger pannan i veck och säger: ”Det ser lite bekymmersamt ut, men vi bedömmer ändå att reformen är lyckad.”

Kommentarer inaktiverade.