Hur ska det gå för boken?

 

Böcker

Hur ska det gå för boken? Den där boken som består av en massa sidor i papper och hårda eller mjuka pärmar, boken som ligger skönt i handen, ser spännande ut och jagar in tankarna i fantasins alla vindlingar och irrgångar? Hur ska det gå för den? Och hur ska det gå för oss, om det går åt helvete för den?

Förr bestod biblioteken av oändliga rader av bokhyllor. Böcker, böcker … Lika mycket som ett bibliotek idag är en samling pappersböcker, är det en mötesplats, ett informationscentum, en utställningslokal eller ett mediarum. Eller kanske ett slags fysiskt rum som inte behövs när jag ändå sitter hemma och beställer min e-bok?

Varje förlag i Sverige – och de är många – säger att de får flera tusen manus från förväntandsfulla skribenter. Även om de flesta får ett nej och blir besvikna, trycks ett antal böcker varje år. Men de flesta säljer i blygsam omfattning och går på rea nästa säsong. Storsäljarna är få, många är kändisar, en del deckarförfattare och några få till.

Samtidigt ser jag människor omkring mig som älskar att läsa. Och det är bra. Måtte det bli fler och måtte de borttappade pojkarna komma tillbaka till böckernas värld. Samtidigt som jag håller pappersboken i ett hårt grepp, sitter jag och tittar  med spänning på, vilka vägar litteraturen tar nu och sen.

 

Böcker i rad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *