Barnaåren kommer aldrig tillbaka

Barn

Tvåhundrafemtiotusen barn i Sverige lever i barnfattigdom. Någon sa: fattig i Sverige, det är ändå inget mot många andra, fattigare barn i många av världens fattiga länder …  Jag gillar inte det. Barn som bor och lever i Sverige måste jämföras med det liv som deras jämnåriga kamrater lever. Det är sorgligt att så många barn lever i så kallad barnfattigdom. I Göteborg till exempel är det nästan vart femte barn, som ständigt får uppleva att inte ha råd. Inte ha råd med nya skor, inte ha råd att delta i aktiviteter, inte ha råd att gå på bio, inte ha råd att åka på semester så som ”alla andra har”. Och detta i en tid när barn tidigt får lära sig att det gäller att ta sig fram i samhället. Det gäller att ha gott självförtroende och ett stort mått av kreativitet, då klarar man sig bra i livet! Någon sa att det är ett mått på tillståndet i ett land att titta på hur vi tar hand om barnen och de gamla. I Sverige har de barn som har det svårast fått det ännu svårare de senaste åren.

Rädda barnen har listat åtgärder som de kräver att kommunerna vidtar. De vill se en kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom i hela kommunen, att kommunen ska ha ett barnperpektiv när de fastställer försörjningsstöd, säkerställa att det finns kostnadsfria fritidsaktiviteter för barn, satsa på förebyggande åtgärder för att inga barn ska behöva vräkas från sitt hem och göra en barnkonsekvensanalys inför varje beslut som fattas.

Inte så ohemult mycket begärt av Rädda Barnen för barnens skull, så egentligen är det väl bara att kavla upp ärmarna och sätta igång!

Barn behöver leka

 

Kommentarer inaktiverade.