Vad ska vi ha kulturen till?

”Kultur är inte stundens upplevelse, ingen kassako, inte trösten som ska hjälpa oss att uthärda världen. Om vi blir friskare och gladare av kultur så är det bra. Men det är inte syftet. Istället är kulturen källan till djupa, subjektiva insikter som skapar ett engagemang, som är lika med samhällsdeltagande och demokrati.”

Så säger Bengt Göransson, han som var socialdemokratisk  kultur- och utbildningsminister 1982-1991,  i en artikel om kultur. Så tycker jag också. Tavlan, boken, musiken hjälper mig att förstå och att komma vidare. Kulturen behövs för att vi ska kunna hålla demokartin levande dag efter dag. Därför får kulturen aldrig bli som en handelsvara vilken som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *