Vi smög ut i våra overaller och vandrade runt bland gravstenarna

Allhelgona

För många år sedan, när våra flickor var små, hade vi fina stunder på Allhelgonahelgens afton. När det blivit mörkt – redan natt tyckte flickorna – lät jag dem dra på sig ytteroverallen ovanpå pyjamasen. Försiktigt smög vi ut så att inte småsyskonen skulle vakna. Vi kröp in i bilen och körde ner till kyrkogården. Bland alla ljus som lyste som små eldar överallt och med ett stilla snöfall på mössor och vantar, vandrade vi runt bland gravstenarna. Vi läste texter och vi pratade om döden.

När vi kommit hem till värmen igen,  satt vi runt köksbordet fullt med oljepastellkritor och papper. Det blev många fina bilder med mycket gravstenar och kors och också många, fina samtal om döden. Ibland tog jag fram boken med poesi för barn och läste Bo Setterlinds dikt, Döden tänkte jag mig så.

Det gick en gammal odalman
och sjöng på åkerjorden.
Han bar en frökorg i sin hand
och strödde mellan orden
för livets början och livets slut
sin nya fröskörd ut.
Han gick från soluppgång till soluppgång.
Det var den sista dagens morgon.
Jag stod som harens unge, när han kom.
Hur ångestfull jag var inför hans vackra sång!
Då satte han mig och satte mig i korgen
och när jag somnat, började han gå.
Döden tänkte jag mig så.

5 svar till “Vi smög ut i våra overaller och vandrade runt bland gravstenarna”

 1. Brita Holvid Fastlund skriver:

  Vilket vackert minne!
  Jag tipsade en kompis om din blogg och hon gillade den väldigt, och det gör jag med.

 2. Ann skriver:

  Tack Brita!
  Roligt att du rekommenderar min blogg. Det är mina läsare (jag kan se dem i form av statistik) som triggar mig att skriva. Jag gissar att minst hälften av dem dessutom kommer från Dalarna och det inspirerar mig också. Jag vill ha kontakter i Dalarna hela livet, även om jag inte bor där längre.

 3. Johanna van B skriver:

  Du inspirerar mig i mitt föräldraskap..!

 4. Ann skriver:

  Härligt Johanna – det blir jag glad för!

 5. Andreia skriver:

  Det er nok en fin utstilling.Jeg reesir til Hellas med min sf8nn pe5 badeferie. Senere reesir jeg ogse5 med min sf8nn, til Praha. Der kommer vi nok til e5 fe5 med oss noen utstillinger. Det er bare to og en halv uke til skoleslutt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *