Vem var det som sa det?

Det är mycket som inte fungerar bra nu. Mycket som borde fungera, som måste fungera väl, men ändå går snett. Gång på gång rapporteras om vanvård och usla förhållanden för gamla människor. I skolan blir klyftan mellan elever som får den hjälp och det stöd alla borde få  och dem som hamnar i torftiga skolmiljöer, bara större. Stora delar av regeringens extrapengar till Trafikverket för att tågen skulle fungera bättre i vinter än förra året, har betalats för att lösa ut ett privat företag som inte sköter de arbetsuppgifter de åtagit sig. Och resenärerna får förbereda sig på ännu en stökig vinter.

Detta var bara några exempel på tjänster, som alla människor behöver i olika skeden av livet, tjänster som i huvudsak betalas med skattepengar. Det handlar om vår välfärd.  Men det fungerar inte!

Under senare år har två saker hänt. Det ena är att verksamheter som är skattefinasierade sköts alltmer av privata bolag. Det andra är att den moderaterna regeringen gång på gång har prioriterat att sänka skatter för dig och mig och därmed skickat mindre pengar till skola, vård, trafik med mera.

Jag tycker att t.ex. omsorgen om gamla människor inte lämpar sig särskilt bra för privata bolag. Jovisst, självklart är det så att det finns både bra och dålig vård inom privat och offentlig verksamhet. Men jag tycker ändå inte om privatiseringarna av två skäl. Det ena är att själva bolagsformen uppmanar till att verksamheten ska gå med vinst. Man kan alltså tjäna pengar på att dra ner på kostnaderna för t.ex. mat, blöjor eller personal, pengar som inte går tillbaka till de gamla utan går ut som vinst för vårdhemmets chefer och aktieägare. Det andra är att det är komplicerat att politiskt styra vad det är man handlar upp. Privat verksamhet ska ju handlas upp och handlar man upp äldrevård ska man veta, vad man beställer och kunna kontrollera om man får det man beställt. Det är svårt! Många kommuner upptäcker inte missarna förrän stora missförhållanden råder med mycket lidande som följd.

Så var det där med skatten! Om staten sänker skatter gång på gång för oss, är det väl ganska självklart att det finns mindre pengar att skicka ut till kommunerna. Det är ett av de stora skälen till varför kommunerna måste spara och skära ner. Alltihop hänger ju ihop. Men moderaterna har föredragit skattesänkningar, gång på gång. De har tyckt att privatekonomin är viktigare än vår gemensamma välfärd.

Nu, när de stora bristerna inom vård, skola, omsorg, trafik med mera börjar dugga tätt hör jag plötsligt häromdagen finansminister säga:

”Om vi vill ha en god välfärd, måste vi betala skatt. Det är häftigt att betala skatt!”

Det är häftigt att betala skatt! Så sa Mona Sahlin för kanske femton år sedan. Men i förrgår var det Anders Borg som sa det. I mina öron ekar hans ord tomt. De känns inte trovärdiga.

3 svar till “Vem var det som sa det?”

 1. Brita Holvid Fastlund skriver:

  Hahaha, är det sant att han sa det?!
  Häpnadsväckande fabulöst!

 2. Sara Berlekom skriver:

  Oj har han sagt det? Moderaterna verkar vilja låna allt citera allt de kan från andra partier utan att mena något med det.

 3. Ann skriver:

  Det är sant – han sa det – jag trodde inte mina öron!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *