Försäkringskassedepression

Hyacinthav

Speciellt när vi är så många som drabbas. Så låter sista meningen i citatet nedan. Och citatet har jag klippt ur en kommentar på bloggen Så fint jag vill. Lördagen den 26 november handlar inlägget om ett NEJ från försäkringskassan till sjukpenning. Ett fall som borde vara ett självklart JA! Och, som kommentaren berättar, det är många som drabbas.

”Jag fick också helt avslag från förvaltningsrätten för några veckor
sedan…Det är verkligen helt sjukt. Att man inte kan få vara sjuk ett tag. Jag
vet inte vad jag ska säga om det här, har varit arg i ett års tid p g a sådant
här. Speciellt när vi är så många som drabbas.”

Sjukpeng är en försäkring som man ska kunna räkna med, när man är sjuk. Givetsvis innebär det inte att man ska missbruka detta och se det som sin självklara rätt att sjukskriva sig ”när jag är lite trött.” Jag måste säga det, eftersom det finns människor som tror att de flesta fuskar till sig pengar.

Men de flesta fuskar inte. Idag är det många som får nej från Försäkringskassan, fast det borde vara ett självklart ja. Ord står mot ord, när läkarna som träffat patienten genom sitt läkarintyg ska försöka övertyga Försäkringskassan att sjukpenning borde gälla. Konsekvensen blir att människor som arbetar, sköter sig, har inkomster och utgifter som alla andra, kan få sin ekonomi rubbad i åratal om de råkar bli sjuka några månader.

Varför blev det så här? För sju-åtta år sedan började socialdemokraterna att ändra reglerna för försäkringskassan. Det fanns för många långtidssjukskrivna, det var för många som sjukpensionerades och ibland var ”det för lätt” att sjukskriva sig. När sedan moderaterna kom till makten började de ta ”krafttag mot utanförskapet”. De skärpte reglerna rejält och framförallt skickade de mycket mindre pengar till Försäkringskassan. Moderaternas viktigaste mål var att sänka skatter. Detta innebar givetvis väldigt mycket mindre pengar till bland andra Försäkringskassan, som fick stränga direktiv att vara så hårda som möjligt.

Det var så det gick till när Försäkringskassan gick från att vara en trygghetsförsäkring till lotteri och sjukskrivna började tala om att de gick in i en ”försäkringskassedepression”. Detta tillstånd beror på moderat politik. Så här skulle det inte behöva vara. Sverige har råd med bättre!

Till alla er som inte blivit trodda: Det är inte er det är fel på, jag tror på er och sträcker fram ett hav av hyacinter och tulpaner!

Tulpanhav

4 svar till “Försäkringskassedepression”

 1. Brita Holvid Fastlund skriver:

  Min svägerska, doktorn, upphör inte att förvåna sig över att FK:s läkarkonsulter kan ställa diagnoser utan att träffa patienten. Hon säger att hon gärna skulle vilja veta hur dom gör, för det skulle ju förenkla hennes tillvaro betydligt!

 2. Ann skriver:

  Ja, jag undrar ofta hur läkarna tänker i detta. är förvånad över att de inte hörs mer i debatten. I vilken del aav landet är din svägerska verksam?

 3. Brita Holvid Fastlund skriver:

  Hon jobbar i Stockholm och är en intelligent människa, så jag undrar varför hon inte går ihop med sina kollegor och säger ifrån.

 4. Sara skriver:

  Jag undrar vad det menar när de säger att ”läkare inte kan skriva intyg” Det känns lite fel tänkt på något vis. Jag har lite svårt att förstå att läkare inte är mer upprörda över det för det är väl inte intygen till försäkringskassan som är det viktigaste i utbildningen. Det måste ju vara att bota och hjälpa människor. Hur intygen ska skrivas måste ju vara en väldigt tillfällig kunskap som styrs av politiska beslut och praxis inom försäkringskassan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *