Män, män, män och en kvinna

Betydelsefulla män i Italien

Jag ramlade in på en utställning som berättade om människor som haft stor betydelse i Italien under 1800-talet. Här fanns musiker, sångare, dansare, politiker, patrioter, målande konstnärer, skulptörer, arkitekter, författare, poeter,

Flera betydelsefulla män i Italien

Och ännu fler ...

… innovatörer, entreprenörer, ekonomer, filosofer, religionsteoretiker och ”andra” ….

Ännu fler betydande män i Italien ...

Tur för Italien att de hade MÄNNEN. För ska vi tro bilderna ovan så var det enbart representanter från halva befolkningen, nämligen männen, som byggde upp hela Italien under 1800-talet. En liten stillsam fråga kanske är på sin plats: Blev det egentligen så himla bra? I alla fall verkar det inte som att Italien numera är ett problemfritt land.

Fast jag överdriver faktiskt. Bland ALLA betydelsefulla människor i Italien på 1800-talet hittar jag på bilderna ovan EN KVINNA. Hon finns i kategorien ”andra” och det är  Florence Nighingale . Henne minns jag som en duktig, självuppoffrande kvinna, som la grunden för sjuksköterskeprofessionen. Vet ni vad hon också var banbrytande i? Jo, hon var en piojnär för visuell beskrivning av statistiska förhållanden. Bland annat använde hon cirkeldiagram, när hon ville göra säsongsvariationer i soldaternas dödlighet begriplig för brittiska politiker. Det var säkerligen också betydelsefullt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *