Hål i hjärtat, herr minister!

Hål i huvudet och hål i hjärtat – alldeles särskilt i hjärtat! ”Jag tycker det system vi har är väl riggat” säger migrationsminister Tobias Billström (moderat). Det han menar är, att Sveriges sätt att förhålla sig till barn som söker asyl, fungerar väl. Vi har ”ett system” som innebär att en liten flicka och en liten pojke, 2 och 4 år, sattes på ett plan tillsammans med sina föräldrar. Planet gick till Azerbajdzjan och därmed är utvisningen av familjen fullföljd.

I det här fallet var det så, att barnen var födda i Sverige, mamman var sjuk och barnen var tvångsomhädertagna. Den senaste tiden har de bott i en fosterfamilj efter att föräldrarna misshandlat barnen – så mycket att en tvångsomhändertagning ansetts nödvändig för att skydda de två små. Eftersom familjen och särskilt barnen befann sig i en så otrygg situation, fanns det också läkare, polis och vakter på planet ner till Azerbajdzjan. Det låter ju bra! Men när planet landat och familjen är ”hemma” igen tog Sveriges ansvar slut. Polis, läkare och vakter kunde åka hem och barnen lämnas ensamma med sina föräldrar. Föräldrar som i sin pressade situation är beredda att misshandla dem svårt.

Så blev resultatet den här gången av det system, som ansvarig minister (moderat) tycker är väl riggat. Så går det när intellektet styr fullt ut, och känslan och intuitionen lämnas helt utanför. För vilken inkännande, klok människa som helst begriper väl att man gör inte så mot små barn? Man gör inte så i ett land som till exempel Sverige som skrivit under FN:s barnkonvention som innebär, att länder runt om i världen lovat barnen att fatta beslut som ser till barnens bästa. Jag förstår att detta kan vara en svår fråga att lösa rent jurididskt. Det handlar om vilken lag som är överordnad alla andra lagar. Det är svårt, men man kan lösa det om man vill! Vill man gömma sitt hjärta bakom lagar och paragrafer så är det förmodligen juridiskt oantastligt. Men om man plockar fram sin empati och sin magkänsla, så kan man förhålla sig så att FN:s barnkonvention – den som kom till för att skydda barnen – får vara den allra viktigaste ledstjärnan.

Det är därför jag säger: Hål i huvudet och ett jättestort hål i hjärtat, herr minister! Mina uppgifter om fallet har jag hämtat från GP. Om något skulle vara fel eller överdrivet, så är det ändå så, att hälften vore hemskt nog.

 

2 svar till “Hål i hjärtat, herr minister!”

  1. Kerstin Beskow Schölin skriver:

    Jag njuter av att läsa det du skriver och längtar efter nästa blogg!

  2. Ann skriver:

    Så härligt! Ja, jag kommer snart igen efter mitt lilla uppehåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *