DÅ drack vi sista droppen alkohol …

Färskpressad juice i Pompeiji

För 32 år sedan på sommaren slutade jag och min man J. att dricka alkohol. Impulsen kom hastigt, men vi nappade genast på idén. Vi hade varit på en veckas semester och var slitna, så vi åkte hem och gjorde världens största, bästa, härliga drink och sedan dess har vi inte druckit en droppe. (Förutom när en ”kompis” lurade i mig en klunk.)

Det var ett bra beslut, för vi drack för mycket. Vi drack drinkar som blev större och större. Ni skulle se vår ”spritkällare” och vi drack rött vin och vitt vin. Fredag, lördag, söndag och ibland onsdag eller någon annan dag – det hände ofta något som skulle firas eller något annat som krävde tröst.

”Det är det bästa jag har gjort” sa Benny Andersson hos Skavlan om sitt eget beslut att ”vara vit”. Det tycker jag också för jag vet långt inom mig, att hade jag inte slutat hade jag blivit alkoholist. Jag kände att spriten ”gjorde något med mig”, något som inte kändes hälsosamt och jag har alkoholism i mina gener. I så fall hade jag missat oändligt mycket i livet. Jag hade missat att vakna pigg på morgonen, många kärleksfulla småbarnsår, många nära relationer för att nämna något. Jag hade inte heller fått vara med om detta:

Politik i Orsa

eller detta:

Politik i Europa

Ibland får jag frågan om jag inte kan längta efter alkohol. Jovisst, kan jag det. Jag kan längta efter vår ljusgröna försommarsnaps. Den som vi gjorde själva av späda vinbärsblad. Den var så vacker och vi åt sill och drack Elefantöl från Danmark … Eller ett glas vitt till förrätten och rött till huvudrätten …  Men allra mest längtar jag nog i den sociala sitauationen, just när festen ska börja. När allt är lite stelt, det är svårt att hitta orden och alla samlas med glada leenden kring kvällens första drink. Då känns det tomt. Alldeles särskilt tomt är det om alternativet är kranvatten i ett duralexglas. Men den känslan går över väldigt fort och jag har en fördel i att veta hur man är när man är spik nykter och hur man blir när man tagit ett glas eller två. Jag spelar faktiskt med rätt bra. Och mycket snart har fetsen nått ett stadium då det är underbart att vara ren i huvudet.

Dessutom finns det oändligt många anda läckra drycker!

Alkoholfri öl

Cappucino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *