Två böcker just nu

Just nu läser jag dessa två böcker parallellt. Den ena är Tomas Boströms bok Inifrån, som är ”En sällsynt rättfram och ärlig bok som levererar en hel del synpunkter på vad som gått snett inom den svenska socialdemokratin under senare år”. Nu har jag visserligen bara läst en tredjedel av boken, men hela tiden undrar jag ”vad är det som är så farligt med det här?” Jag tänker på att det påstås att några ledande socialdemokrater gjorts hätska utfall mot boken (redan innan de läst den?). Om det är så, är det självmål, tycker jag. Det är just det Bodströms bok handlar om: att vi inom socialdemokratin måste våga tala öppet om, inte bara våra starka sidor utan också de svaga.

Den andra boken är Bodil Jönsson När horisonten flyttar sig. Den boken ger mig positiv hjärtklappning. Här kommer ett citat:

”Själv tror jag inte ett dugg på de tre små apornas metod: att vägra se, vägra höra och vägra säga något. Det är just vi själva, vi i åldrarna runt pensionsåldern och äldre, som får se till att fånga upp det nya, dela med oss av det till varandra och försöka påbörja ett myllrande samtal om omvärlden om äldrelivet och dess utveckling. Vi kan inte räkna med att andra ska ha funderat över detta mer än vi själva har gjort – och vi kan absolut inte förvänta oss att de ska ligga före oss i tankarna. De påminns inte om åldrande och ålderdom så ofta som vi gör. Och nytänkande är inte lätt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *