Har jag blivit en bättre-var-det-förr-människa?

I dessa dagar då socialdemokraterna fått en ny partiledare, har jag mer än en gång sett genom tv-rutan, rakt in i Fredrik Reinfeldts lätt sorgsna ögon och hört honom säga: ”Socialdemokraterna vill bara vrida klockan tillbaka!”

Ibland har jag lutat mig bakåt och tänkt noga: Är det det jag vill? Vill jag bara tillbaks till det gamla? Har jag blivit en bättre-var-det-förr-människa? Svaret blir både både JA och NEJ.

Jag börjar med NEJ. Jag vill inte gå fem, tio år bakåt i tiden. Ingenting kan eller ska bli precis som förr. Det är inte ens önskvärt. Jag letar inte efter de gamla lösningarna på dagens frågor.

JA! Jag längtar så att mitt hjärta skriker efter tiden, då vi tog ett gemensamt ansvar för varandra; tiden då det var självklart att samhället tog ansvar för dem som inte klarade sig bäst själv. De fick stöd och  omsorg. Barnen gick i samma skola som alla andra barn. Barn med rika föräldrar träffade dem som var fattiga och tvärtom. Det fanns ett handslag i samhället som garanterade, att det fanns ett bibliotek med böcker, ett apotek med medicin till de sjuka  och tåg som nästan alltid gick när de skulle.

Om vi ser oss om i världen och jämför Sverige med många andra länder, så visst bor vi i ett land med välfärd. Men jag sörjer att det goda livet inte längre är nåbart för alla – många ställs utanför, många har det mycket svårt. Det syns, många protesterar, kyrkan gör uppror. Men ändå verkar det på något underligt sätt, som om allför många vägrar att inse att det finns en parallell mellan den moderata regeringens samhällssyn och det som händer omkring oss. Det är faktiskt inte så att saker och ting bara sker och det bara är att glida med. Politik gör skillnad! Den politik som råder idag i vårt land, är en borgerlig politik. Den har gjort så att många i Sverige upplever att de ”fått det bättre” de senaste åren. Men de som inte hör dit, de har fått det betydligt tuffare, omänskligare, kargare och otryggare. Därför tycker jag att det var bättre förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *