Europa fem

I Brüssel var det sammanträde i Eu:s Regionkommitté och dessutom sammanträffande med en grupp från personalen i Orsa Kommun, vilket var särskilt roligt. De hade vunnit en studieresa till Brüssel och jag fick möjlighet att berätta lite om mitt arbete där. Sedan var det dags för en av de resmål som gjorde särskilt stort intryck, Prag. Det fanns så mycket som var annorlunda och så mycket vackert i Prag!

Många åker till Prag bara för det astronomiska urets skull.

Astronomiska uret i Prag

Vi gick länge runt på den judiska kyrkogården. En märklig upplevelse som fyllde mig med vemod, vördnad och en stark känsla av historiska vingslag. 80.000 – 100.000 judar ligger begravda där på cirka 12.000 begravningsplatser. Endast judar fick begravas där från 1400-talet fram till slutet av 1700-talet och de ligger i flera lager.

Judiska kyrkogården i Prag

Tunnelbanestationerna var rena och välvårdade med spännande konstnärlig utsmyckning.

Tunnelbanestation i Prag

Ett besök i nationalgalleriet var givet, Národnígalerie v Praze. Jag väljer bort bilder av konstverk och visar istället den magnifika centrala hallen med en utanpåliggande hiss mellan de olika våningarna.

Národnígalerie v Praze

Sista dagen i Prag åkte vi bergbana upp till ett kulturområde som låg högt. Vi åkte dit två gånger för de blommande körsbärsträdens skull.

Blommande körsbärsträd i Prag

När vi lämnat denna vackra stad, for vi till Salzburg. På vinst och förlust letade jag rätt på en gatunamn som fastnat i mitt huvud sedan lång tid tillbaka – Riedenburgerstrasse. Där var jag på sommarkurs för att lära mig tyska, när jag var sexton år. Som  så mycket från min ungdom minns jag den sommaren med blandade känslor. Där var jag tillsammans med Chester från Nicaragua (jag minns det som att det blev vi, för att det var vi två som  ”blev över”), jag åt minst sex skivor nybakade Bauerbrot med smör om dagen och mycket choklad. När jag kom hem var jag fem kilo tyngre, än när jag for.

Riedenburgerstrasse i Salzburg

Sedan var vi plötsligt på väg igen, jag och min trogne fotmasserare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *