Kvinnor i Europarådets kongress

När jag för några år sedan började som förtroendevald i den svenska delegationen i Europarådets kongress, var det mest bara män där. (Om du tittar på länken på den svenska delegationen ser du att det står att jag är ledamot i Kretsloppsnämnden i Göteborg. Den uppgiften är inaktuell. Numera är det Kulturnämnden som gäller.) Europarådet består av 47 länder och de flesta – utom Sverige och några länder till – hade, konstigt nog konstaterat att det endast fanns manliga politiker som var lämpliga att skicka dit. Nu är det bättre. Efter ett gediget arbete från bland annat Sverige, är det nu beslutat att minst 30% av de förtroendevalda MÅSTE vara kvinnor. Det var stora protester från en del länder, men nu har den nya regeln gällt ett par år.

Dock har det visat sig att de flesta kvinnor idag är ersättare och männen är ordinarie. Så i skarpt läge är förbättringen inte så stor … Och tittar vi på de ordförandeposter som finns i arbetsgrupper och politiska grupper, ja, då får man sätta på sig förstoringsglas för att hitta en kvinna på posten! Men arbetet med demokratiseringen fortsätter och om några år kommer det se bättre ut. Det tror jag faktiskt på, för nu är det många som fått upp ögonen för dessa missförhållanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *