Europa tre

Rapporten från Europaresan våren 2008 går vidare och vi upplevde den första varma vår- ja, varför inte försommardagen i Milano  den 1 april. Det vi längtat efter i Milano var Den sista måltiden målad av Leonardo da Vinci. Men det kunde vi glömma! Redan tidigt på förmiddagen var det stängt för biljettköp för den dagen; om det redan var utsålt eller om reparation pågick har jag glömt.  Så vi drog vidare till Katedralen. Att klättra på katedralens tak – det var häftigt!

 

Några dagar senare befann vi oss i Beaune i Bourgogne i Frankrike. Vi besökte Hospices de Beaune. På 1400-talet byggdes detta hospital, ett sjukhus för både rika och fattiga. Den stora sjuksalen där de fattiga fick ligga fanns kvar i stort sett orubbad – vackert snidat trä på väggarna och bländande vita lakan och röda yllefiltar i sängarna. Sjukhussalen användes ända till senare delen av 1900-talet! Hela sjukhuset, som också bestod av gigantiska målningar från 1400-talet byggdes på sin tid i ett tre-partsamarbete. Det var staden tillsammans med näringslivet (vinodlarna) och en rik mecenat som gjorde hospitalet till till ett livsverk.

Interiör från sjukhussalen

Interiör från köket

Nationalgodis - nougat - mmm ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *