Mentalisering och paraplyer

Jag slår upp ordet ”mentalisering” i ordboken, men hittar det inte. Kanske är det ett alldeles nytt ord? I alla fall är det ett viktigt ord. Jag läser på baksidan av Mentaliseringsboken. ”När man mentaliserar reflekterar man över sina egna och andras tankar och känslor. Man blir påmind om att varje människa har sitt eget perspektiv och tolkar verkligheten på sitt sätt.”

Mentaliseringsförmåga är en egenskap som hör hemma överallt där det finns människor. I hemmet, i politiken, ja, överallt. Om det funnes mer av mentaliseringsförmåga skulle förmodligen följande fras uttalas lite mer sällan: ”Du ljuger!” Enligt bokens författare Per Wallroth är det dessutom så att din mentaliseringsförmåga i stor utssträckning påverkar hur du mår både psykiskt och fysiskt.

Utanför mitt fönster smattrar det och rinner. Vinterns snö regnar bort. Även om det är vår snart och bilden nedan visar höst 2008 i Tyskland, så kom jag ändå att tänka på den bilden just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *