Emma och Uno – visst var det väl kärlek

Nu har jag läst en av mina julklappsböcker: Emma och Uno – visst var det kärlek, av Märta Tikkanen. http://www.hbl.fi/text/kultur/2010/8/24/d51057.php  Uno var en kreativ konstnärssjäl med ett stort hjärta för folkbildning och samtidigt en mycket kontroversiell person. För mig var det särskilt spännande att läsa om, när han befann sig i Dalarna. Han var med och grundade Brunnsviks folkhögsskola och han var ofta gäst hos Anders och Emma Zorn i Mora.

Medan Uno reste runt i Sverige under många år för undervisa, hålla föredrag och sprida den goda folkhögskoletanken, fanns Emma kvar i Finland. Utan Uno vid sin sida och med mycket litet pengar levde hon med deras sex barn som på ett foto kallas ”Alla vi sex mammas barn!” Emma uttryckte sin kärlek till Uno på många sätt i kvarvarande brev. Men hon skrev också mycket om saknad och längtan efter honom. Hon hade ett slitsamt liv!

Det finns flera barnbarn till Emma och Uno som berättar historien  vidare. http://www.wsv.se/wsvhistmaja.html

Bakgrunden till boken på fotot ovan är ett bordsunderlägg designat av Kaffe Fassett. Det är man som ofta lockar och drar i min fantasi.  Men om det ska jag berätta en annan gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *