Det är korkat att inte tala om kulturens betydelse för människans utveckling och gemenskap

”Bra litteratur, musik och teater stärker, renar, glädjer och ger relief åt vardagen. Kulturen kan hjälpa oss att förstå oss själva, ge oss perspektiv och sammanhang, våga känna ett värde och en självtillit och inse hur mycket vi människor har gemensamt. Därmed också sagt att många av de problem, den tomhet, som vi beskriver ovan och som finns mitt i den materiella välfärden inte är något annat än en kulturell fattigdom som drabbar många människor …”

Detta är ett citat ur Socialdemokraternas politiska 90-talsprogram. Det är över 20 år gammalt. Om så dessa orden om kulturens stora betydelse hade uttalats för 100 år sedan, skulle de vara lika aktuella. Idag talar vi mer om lokaler, kostander och kontoplaner än om kulturens stora betydelse för människors utveckling och gemenskap, tycker jag. Det är oklokt, för att inte säga korkat.

Bilderna i detta inlägg är offentlig konst som finns (eller fanns, jag tog bilderna 2008) i Keukenhof i Nederländerna.  Med sina oändliga hav av tulpaner är det en av de vackraste platser på jorden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *