Vad är kärlek?

 

Kärlek? Vad är det egentligen? Kärlek kan ju se så olika ut …
Kärlek – djup vänskap
Kärlek – förälskelse
Kärlek – erotik och sex
Kärlek – kille/tjej, tjej/tjej eller kille/kille
Kärlek – till barn – andras eller egna
Kärlek – till djur
Kärlek – till människorna
Kärlek – till livet
Kärlek till sig själv

Jag undrar hur länge samhället tänker fortsätta att låta den gamla normen gälla som den ”mest rätta”; kärnfamiljen med mamma, pappa, barn hela livet ut. Det är ju faktiskt ett sätt att leva som fler och fler människor överger. Men ändå fortsätter det att vara normen?

En vän frågade mig: Är vänskapens känslor likvärdiga med kärlekens känslor? Självklart är de likvärdiga, tycker jag. Likvärdiga såtillvida att de kan vara lika stora, lika djupa, lika betydelsefulla – men de ser olika ut.
Min mamma brukade säga: ”Alla mina barn har ett rum i mitt hjärta. Det är bara det, att rummen är lite olika möblerade.” Det tycker jag att man kan vidga till all kärlek. Att känna kärlek är att ha ett rum i sitt hjärta för någon annan; om man har flera rum, så är de lite olika möblerade!

Slutligen: att känna kärlek är att känna någon slags djup gemenskap med någon annan. Att kunna spegla sig själv i en annan. Att känna att någon annan gör, så att man själv kommer nära sina egna viktiga känslor. Därför kan man känna mer av  djup kärlek och vänskap, när man lärt sig att tycka om sig själv och livet.

Ja, så funderar jag, så här den andra dagen i den sista månaden 2010.

Ett svar till “Vad är kärlek?”

  1. Johanna skriver:

    Ja, du vet ju hur mycket jag har funderat på det där – och diskuterat med dig. Det är en svår, fast ändå inte, fråga. Jag funderar fortfarande på den ibland, men jag känner mig mer trygg i hur jag känner nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *