Begeistring är smittsamt

Jag hittade en gammal anteckningsbok. Någon gång, jag vet inte när, har jag suttit och lyssnat på ett föredrag. Jag vet inte heller vem som pratade. Men några ord bet sig tydligen fast i mig; dem skrev jag ner i min bok:

”Idag jagar en majoritet materialism – om hundra år kommer de att vara i minioritet. Då är det dream-society som gäller. Vi är förresten redan på god väg. Bort med ingenjörer, in med designer!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Begeistring, entusiasm och personligt engagemang är smittsamt som en förkylning. Det äkta, det genuina lyssnar människan på.” Och så har jag lagt till en direktuppmaning till mig själv: KOM IHÅG DET BESKOW, NÄR DU STÅR I TALARSTOLEN – BJUD PÅ PERSONLIGA BERÄTTELSER!

Ja, det här skrev jag alltså för några år sedan, när jag var aktiv heltidspolitiker. För mig känns det fortfarande aktuellt, inte minst i dessa dagar då vi ständigt hör frågan: ”Hur ska en ny ledare för socialdemokraterna vara?” Om det tänker jag ungefär så här: Visst är det oerhört viktigt, vad ledaren kan och vill GÖRA – men det är också avgörande hur ledaren ÄR. En ledare måste ha ett personligt, smittande och entusiasmerande engagemang. Om man som ledare inte förmår ”smitta andra”, ja, då spelar det inte så stor roll, vad man faktiskt vill göra.

Slutligen vill jag inte att ni ska tro att jag inte gillar ingenjörer. Tekniker är livsviktiga för vårt samhälle och idag är det tyvärr brist på dem i Sverige. I TV-soffan i morse satt Urban Bäcksträm, vd för Svenskt Näringsliv och ministern Nyamko Sabuni och diskuterade just detta, att nu är det brist på ingenjörer i vårt land. Urban Bäckström förklarade att dagens ingenjörer måste vara både duktiga tekniker och vara kreativa, goda kommunikatörer och ha känndom om andra kulturer. Nu gäller en global marknad. Duktiga ingenjörer måste kunna tala främmande språk och ha förmåga att sätta sig in i andras världar. Då svarar Nyamko Sabuni precis på det sätt, som gör att jag är så kritisk mot regeringens utbildningspolitik. Hon säger ungefär så här: Just det, vi måste ha mer kvalité i skolan, mera kunskaper, mera betyg, mera prov.

Sådana kommentarer skär i mig. Jag är så övertygad om att vi behöver både – och. Vi behöver höga kunskaper hos ingenjörer, läkare, pedagoger osv. Men i dagens samhälle måste de samtidigt vara kreativa, fantasifulla, känsliga och ha stor förmåga att möta andra. När den borgerliga regeringen pratar om skolan, säger de aldrig något om det där sista. Det värsta är att jag misstänker att det är sådant som de kallar ”flum”.

Visst finns det väl sådant här i dream-society också?

Ett svar till “Begeistring är smittsamt”

  1. Marie-Ann skriver:

    Håller med i det du säger, vi måste ha lite utav varje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *