Romanäs, Europa, Rymden

  

I det här huset föddes jag

Romanäs, Tranås, Säby församling, Jönköpings län, Småland, Götaland, Sverige, Europa, Världen, Rymden … har jag skrivit på pärmen till min gamla kartbok från barndomen. Jag visste från början, att jag ingår i en helhet. Jag visste att min plats på jorden, är ett fragment av hela världsaltet och det fick mig att hisna. 

I mitt liv har jag haft möjlighet att verka och leva på många nivåer. Jag har fått gräva i min trädgård och föda våra barn, jag har varit politiker härhemma och jag har varit ute i Europa. Alla dessa möjligheter och erfarenheter är jag tacksam för.  Jag har haft en insikt i, att när den lilla pusselbiten är en medveten del av en helhet, då kan stora saker ske.  Men ändå – när jag är borta längtar jag alltid hem. 

Nyligen när jag var i Strasbourg, kom jag att tänka på rummen vi sammanträder i. När jag under olika perioder i livet varit ledare och chef, tänkte jag ofta på rummen. Det är viktigt att ha det trivsamt omkring sig. Det är bra om man ser varandra, när man samtalar. Stolarnas placering kan signalera makt – det beror på hur vi möblerar.  I Strasbourg är det stora, stora sammanträdesrum. 

Europarådssammanträdesrum

I de här rummen säger vi, att det är viktigt att lära känna och respektera varandra. Jag gör så gott jag kan, men de storvulna rummen får mig att känna mig liten och jag längtar hem till de små, fina rummen i kommunhuset i Orsa. 

Kommunhuset i Orsa

Och om jag någon gång känner mig riktigt utslängd i världen – ja, då längtar jag allra mest efter min egen säng.  Sen var det då det där med rymden. Den vill jag bara fantasiera och drömma om. När jag sitter i ett flygplan och glider fram ovanför ett tjockt molntäcke, då tänker jag på en bok som jag läste som liten. Den hette Ankhästen. Där var det någon som hade en pepparkaksform och försökte ta ut figurer i molntäcket. När jag sitter där i planet och läppjar på en tonic water (när de andra tar en liten flaska vin), då tänker jag: Om jag ändå hade haft en pepparkaksform, då skulle jag också prova att trycka ut en bullig molngris. 

Men när jag drömmer mig bort in i evigheten, som jag inte begriper någonting av, då kan min bild se ut så här: 

Är detta närmaste vägen till rymden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *