Var finns kulturdebatten?

Lena Cronqvist på Värmlands museum

Lena Cronqvist på Värmlands museum

”Kulturen borde inte behöva utredningar. Kultur är kunskap, minne, dialog och gemenskap. Kultur är berättelser och samband över tiden och ett ficklampsljus in i människors osedda vrår och gömställen.” Per Wästberg Direktörstal Svenska Akademien, 20 december 2009.

O, vad jag saknar kulturdebatten! Väljare säger att kultur är viktigt, politiker säger likadant, men kulturdebatten är inte synlig i den heta valdebatten. Vad vore livet utan kultur? Var skulle vår fantasi få näring och var skulle vi komma närmare våra känslor om inte kulturen fanns? Bilderna, musiken, filmerna, konsten, skådespelet – medge att det skulle vara tomt utan.

En viktig fråga borde vara konstnärernas och författarnas villkor. Om deras verk ska kunna vara nyskapande och modiga måste politiken ta deras levnadsvillkor på allvar. Alla kan inte börja som storsäljare. Det måste finnas rimliga villkor för inkomster annars kommer kulturen förvridas till att enbart handla om det marknaden vill ha. Då blir kulturen torftig.

Sara Berlekom http://konst.berlekom.se

Sara Berlekom http://konst.berlekom.se

Ett svar till “Var finns kulturdebatten?”

  1. Sara Berlekom skriver:

    vilket trevligt inlägg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *