Språkglädje

Vår holländske vän A är på besök. Han tycker om språk och har lärt sig nya genom hela livet. Nu kan han 6-7-8 språk, beroende på hur man räknar. Holländska, svenska, engelska, tyska, ungerska, franska, spanska, lite ryska, lite isländska … Svenska är han verkligen otroligt duktig på. Det är så roligt att prata med honom och ibland tänker jag på när barnen var små. När man lär sig prata gör man gärna egna ord som ofta är otroligt logiska – men ibland ändå inte helt rätt. Jag tänker på vår lilla S som när hon var i 2-årsåldern kom in i badrummet, när jag stod med en fot på toalettringen, lutad över foten med en nagelsax i handen. Lilla S sa: ”Mamma saxar letten?” (=Mamma, klipper du tånaglarna ner i toaletten?”)

Vår vän A hittar också på egna uttryck. Vi sitter och pratar om gemensamma vänner som varje år åker till Frankrike, till samma plats, till samma boende. A säger: ”Jag tycker att de har ett lite konservativt semesterdestinations-beteende”. Vilket läckert ord! SEMESTERDESTINATIONSBETEENDE.

Här bor A när han inte är ute och reser för att hålla sina språk levande, träffa vänner och uppleva nytt.

Utrecht i Nederländerna

Utrecht i Nederländerna

Ett svar till “Språkglädje”

  1. Nanna skriver:

    Ja det är härligt med språk och uttryck, helt klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *