Människors möten

Så här kan människors möte också se ut.

Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå.  Alla människors möte borde vara så.

Ibland tycker jag att livet rusar för fort, människor jagar runt och förstår knappt vad som pågår. Tillvaron är fullt av snuttifieringar och vi glömmer bort att se varandra i ögonen och byta några ord – på riktigt.

Då blir jag tryggare när jag flätar ihop mina tankar med dikten, särskilt dikterna jag hörde som barn. Då påminns jag om att människor för länge sedan tänkte och kände likadant. Och livet har ändå gått vidare.

Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå …

Klockan slog tolv, mamma bjöd på saft och skorpa och vi lyssnade på ”Dagens dikt” i Sveriges Radio. Det var på femtiotalet. Eller jag kröp upp i pappas knä och han tog fram Hjalmar Gullbergs dikter.

Om i ödslig skog

ångest dig betog,

kunde ett flyktigt möte

vara befrielse nog.

Giva om vägen besked,

därpå skiljas ifred:

sådant var främlingars möte

enligt uråldrig sed.

Byta ett ord eller två

gjorde det lätt att gå.

Alla människors möte

borde vara så.

De dagar jag går i mina egna tankar och inte ser människorna omkring mig, känner jag mig oftare ledsen. Men när jag möter människor med ett leende och några ord på vägen, får jag mycket tillbaka och kommer närmare glädje. Kanske var det ungefär så Hjalmar Gullberg också tänkte?  Tack Hjalmar för dina dikter!

Här följer lite mer om Hjalmar Gullbergs liv enligt uppgifter i Wikipedia:

Hjalmar föddes 1898 ”utanför äktenskapet” som verkade vara viktigt att påpeka på den tiden. Han växte upp i fosterhem i Svedala Kommun, läste latin, grekiska och litteraturhistoria. Han blev författare och poet och slog igenom på 30-talet, när han hittat nya uttryck för kärlek, andlighet, frihet och sorg.

Hjalmar Gullberg var chef för Radioteatern i många år och betydde mycket för programmet ”Dagens dikt”. Han var också ledamot i Svenska Akademien från 1936 till 1950. Det berättas att han drabbades av en muskelsjukdom, vilken tog ifrån honom lusten att leva. Han avslutade sitt liv genom att dränka sig i sjön Yddingen.

Solnedgång vid sjön Yddingen.

Solnedgång vid sjön Yddingen.

4 svar till “Människors möten”

 1. Lena Åstrand skriver:

  Det är något som ger genklang inom mig, när jag möter alla nysvenskar som kanske inte vågar ta kontakt pga språksvårigheter.
  Det är rätt svårt att ta första steget. Det handlar mycket om kön och religion, tror jag.

 2. Lena Åstrand skriver:

  Det är något som ger genklang inom mig, när jag möter alla nysvenskar som kanske inte vågar ta kontakt pga språksvårigheter.
  Det är rätt svårt att ta första steget. Det handlar mycket om kön och religion, tror jag.

 3. Lena Åstrand skriver:

  Det är något som ger genklang inom mig, när jag möter alla nysvenskar som kanske inte vågar ta kontakt pga språksvårigheter.
  Det är rätt svårt att ta första steget. Det handlar mycket om kön och religion, tror jag.

 4. Ann Beskow skriver:

  En så fin och dagsaktuell association! Tac Lena Åstrand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *