Sorg

Livet är fullt av bittervatten, sa min mamma, när min kanariefågel dött och jag var så ledsen, så ledsen……

Visste du att 98% av människor som råkat ut för en stor sorg vill gärna berätta vad som hänt? Samtidigt tror 95% att det bästa man kan göra är att inte tala om saken….(Det finns en undersökning som kom fram till detta.)
Kan det bero på rädsla? Rädsla och osäkerhet inför vad som är lämpligt att säga.

Om du tillhör de fem procent som faktiskt tror att det är bättre att tala om saken, är du då osäker på vad du ska säga? Det bästa du kan göra är att ställa frågan: Vad är det som hänt? Om den sörjande vill berätta, så gör hon det. Och du ska bara lyssna. Säg inte: Jag vet precis hur det känns. För det vet du faktiskt inte. Varje människas sorg är unik och hennes egen. Avstå också från klyschor: Tiden läker alla sår. Var stark! Livet går vidare. Våga istället stanna kvar och bara lyssna.

Jag kände att jag behövde lära mig sorgbearbetning. Lära mig för att kunna möta andra, men också för att bättre kunna bearbeta egna förluster i livet.

Därför vände jag mig till: www.sorg.se och det har jag inte ångrat en sekund. Genom att delta i flera kurser vid SVENSKA INSTITUTET för Sorgbearbetning har jag lärt mig att det finns ett verktyg för att bearbeta förluster. Det kan handla om stora förluster som skilsmässa, död eller liknande. Men det finns också många andra sorters förluster i livet. Oavslutade relationer eller konflikter på jobbet, för att nämna några.

För dig som är intresserad rekommenderar jag varmt www.sorg.se

Äpplen

Foto: Ann Beskow